Poismuuttoilmoitus

Iloista joulua

Joulun tienoilla jätettä syntyy tavanomaista enemmän ja jätelajit ovat vähän erilaisia kuin arjessa. Lajittelu kannattaa silti muistaa jo senkin vuoksi, että sekajäteastiat eivät täyttyisi jätesekillisistä täynnä kaikkea mahdollista lahjapaperista kinkunjämiin.

HSY:n Fiksu joulu -sivuilla on kerrottu miten erilaiset joulun jätteet lajitellaan. Tärkeimpänä kannattaa muistaa, että jos paistat kinkun kotona, niin kinkun lientä ei saa missään tapauksessa kaataa viemäriin eikä vessanpönttöön. Jäähtyessään se muuttuu kiinteäksi rasvaksi, joka tukkii viemärit. Helpointa on valuttaa rasvainen liemi vaikkapa maitotölkkiin ja sulkea se huolellisesti ja laittaa sekajätteeseen. Jos haluat osallistua kiertotaloustekoon, voit kinkunrasvat toimittaa myös Kinkkutemppu-keräyspisteeseen.

Joululahjapaperit ja -nauhat kuuluvat sekajätteeseen. Sen sijaan alumiiniset tuikkujen kuoret, paistofoliot ja alumiinivuoat sekä suklaiden alumiiniset kääreet voi laittaa metallinkeräykseen ja suklaarasioista kertyvät muovit ja muoviset lokerot saa laittaa muovipakkauskeräykseen.

Jos jouluruokaa on tullut hamstrattua enemmän kuin joulun aikana jaksaa syödä, sitä voi jatkojalostaa esimerkiksi Marttojen ohjeiden mukaan. Marttojen sivuilta löytyy myös muita neuvoja ja ideoita joulun valmisteluun. Liikaa stressiä joulusta ei kannata ottaa, vaan pitää mielessä vanha ohje: kaapit kannattaa siivota jouluksi, jos aiot viettää aikaasi kaapissa.

Kun joulu on ohi, voi kuusesta riisua koristeet ja viedä sen roska-astioiden viereen, josta se kerätään maksutta jätekeräysten mukana tammi-helmikuussa. Jos kotoa löytyy vielä vanhoja uudenvuodentinoja, on hyvä muistaa, että ne ovat suuren lyijypitoisuutensa vuoksi vaarallista jätettä, joka on vietävä vaarallisen jätteen keräyspaikkaan.

Onnellista joulua kaikille!